Hoe je om kunt gaan met pijn en verdriet over je single-zijn

Het is weer zomer! De tijd van lekker weer, ijsjes eten en middagen aan het strand zitten. Maar ook de tijd waarin mensen gaan daten en veel mensen zich tijdens hun zomervakantie verloven. Dat is natuurlijk een prachtige gebeurtenis, maar het kan naast blijdschap soms ook voor pijn en verdriet zorgen. Hoe komt dat en hoe ga je daarmee om? Daar lees je meer over in deze blog!

Ontstaan van pijn en verdriet

Het kan zo zijn dat jij erg verlangt naar een partner. Niet alle singles hebben dat in dezelfde mate en dit kan ook wisselen gedurende de tijd. Als dit het geval is, kunnen aankondigingen van relaties en huwelijken je herinneren aan dat verlangen naar een partner en dat kan pijn doen.

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat jij niet zoveel moeite hebt met je single-zijn, maar toch pijn voelt bij dit soort aankondigingen. Ook dat is logisch. Ondanks dat jij niet per se moeite hebt met je single-zijn op dit moment, word je er wel bij bepaald dat je single bent. Dat kan evengoed zorgen voor pijn en verdriet, aangezien je er weer even bij stil gezet wordt.

pijn en verdriet

Wees lief voor je pijn en verdriet

Het is belangrijk om te onthouden dat die gevoelens er gewoon mogen zijn. Als we emoties van pijn en verdriet voelen, zijn we vaak geneigd om er tegen te vechten of het te onderdrukken. In dit geval te denken: ‘’ik mag dit niet voelen, want ik moet blij zijn voor mijn vriendin’’ of er geen aandacht aan besteden, terwijl je diep van binnen wel weet dat je het lastig vindt.

Door dit soort strategieën wordt jouw pijn lijden. Ze zijn namelijk niet helpend en daardoor wordt je pijn erger in plaats van minder. Wat werkt dan wel? Voor mijn boek interviewde ik relatietherapeut en psycholoog Cocky Drost en zij vertelde dat het belangrijk is om je pijn en verdriet er gewoon te laten zijn en het te aanvaarden. Op die manier ben je lief voor je pijn, want je bent eigenlijk aan het rouwen om iets wat er niet is.

Hoe werkt dat concreet? Cocky had een voorbeeld van een vrouw die na een bruiloft een dag vrij nam, om zo ook al haar negatieve emoties de ruimte te geven en bij te komen van alle verschillende emoties die ze had gevoeld op de dag van de bruiloft.

Deel in Mijn vreugde

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat we zowel ons eigen pijn en verdriet kunnen voelen als de blijdschap voor de ander. Dat is geen geval van of-of, maar van en-en. Romeinen 12:15 verwoordt dit mooi:

Wees blij met wie blij is, heb verdriet met wie verdriet is.

Jij mag blij zijn voor je vriend of vriendin, die blijdschap voelt over zijn of haar verloving, huwelijk of relatie. Deel in de vreugde die God daar ook over voelt. Tegelijkertijd mag je ook ruimte geven aan je eigen gevoel van verdriet over de afwezigheid van een partner in jouw leven of de veranderende relatie met die vriendin. Je hoeft niet één van beide dingen te voelen. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor jouw vriend of vriendin met een relatie; ook zij mogen delen in jouw verdriet..

Bedenk daarnaast dat God Zich over jouw leven net zo verheugt als over het leven van je vriendin. Er is ruimte voor jouw verdriet over je single-zijn, ook bij God. Maar deel ook in de vreugde die Hij voelt over jouw leven. Hij wil jou -nu en altijd- gebruiken in Zijn Koninkrijk en Hij verblijdt Zich over jou. Welke emoties roepen een aankondiging van een relatie of huwelijk bij jou op? Hoe ga je daarmee om?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.