Hoe jij goede vriendschappen op kunt bouwen in je single-zijn

Al in Genesis 1 lezen we dat het niet goed is dat de mens alleen is. Een tekst die in dat geval over Adam en Eva gaat en dus vaak wordt geïnterpreteerd als: het is niet goed om zonder partner te zijn. Ik denk dat we dat wat breder mogen trekken: God heeft ons -in het algemeen- gemaakt voor verbinding. Ook vriendschap speelt een belangrijke rol in de Bijbel. Kijk maar eens naar Jezus die discipelen om Zich heen had of Elia die in 1 Koningen 19 Elisa als helper krijgt. Maar hoe bouw je die goede vriendschappen op? In deze blog leg ik je uit hoe je dat doet!

Verbinding met anderen

Allereerst is het goed om stil te staan bij het belang van verbinding met anderen. De Bijbel benadrukt regelmatig het belang van vriendschap, maar ook in ons dagelijks leven zien we hoe belangrijk dit is. We zijn immers sociale wezens met behoefte aan contact.

Voor singles kan dit nog sterker aanwezig zijn. De vanzelfsprekendheid van sociaal contact, bijvoorbeeld door middel van een partner of een gezin, is er niet altijd. Daarom is het belangrijk om verbonden te zijn met anderen; vrienden, familie en God. Mensen die met je meelopen, bij wie je je gekend en geliefd mag weten én die je ook liefdevol terecht kunnen wijzen, zodat jij mag groeien. Dat soort relaties van hart tot hart zijn een prachtige manier om antwoord te geven op ons verlangen naar verbinding. Maar dat ontstaat niet vanzelf.

De laatste twee procent

Contact met anderen hebben we allemaal. We ontmoeten mensen op school, in de kerk, op het werk en in de supermarkt. Maar dat is iets anders dan een echte verbinding. In Get out of your head beschrijft Jennie Allen die verbinding als volgt: ‘’mensen met wie je de laatste twee procent kan delen. Je donkerste geheimen en je diepste verlangens, wie laat je daar in toe?’’ Juist dat deel je meestal met een partner en kan je als single enorm missen.

vriendschappen single-zijn

Dat vergt wel een bewuste keuze. Je moet het echt aandurven om dat te vertellen en zelf ook diepere vragen stellen. Dat kan best wel lastig zijn en kost veel tijd en investering Stel bijvoorbeeld eens de vraag: ‘’hoe gaat het met je single-zijn?’’ en durf hier zelf ook het echte antwoord op te delen. Als je die relaties eenmaal hebt opgebouwd, is het makkelijker om tot de kern te komen.

Zo kun jij echt een gemeenschap vormen met anderen, die je ook kunnen helpen om Jezus te volgen. Deel het leven met hen, maar laat ze ook inspraak hebben in jouw leven. Sta ervoor open als zij zeggen dat je iets misschien beter anders aan had kunnen pakken of vraag daar zelf eens naar. Het is enorm waardevol als je vrienden je liefdevol kunnen aanspreken en vormen.

Concrete tips

Dit soort vriendschappen zijn erg belangrijk om op te bouwen. Voor nu, in je single-zijn, maar ook voor later. Of je nou nog wat langer single bent of een relatie krijgt, in beide gevallen pluk je de vruchten van hechte vriendschappen met mensen die jou echt kennen en kunnen helpen. Maar hoe doe je dat concreet? Als afsluiting van deze blog zet ik vijf tips voor je op een rijtje:

  • Zoek bewust de ontmoeting op in je kerk. Stap bijvoorbeeld op iemand af die je al wel kent en vraag of hij/zij je voor wil stellen aan anderen.
  • Lastig om in je eigen omgeving mensen te vinden? Zoek op christelijke facebook groepen waar mensen elkaar ontmoeten of bijvoorbeeld de community van Sis you God this!
  • Vergeet je dingen snel? Zet dan reminders in je telefoon of agenda voor belangrijke gebeurtenissen van je vrienden. Je kunt ook reminders zetten om hen te vragen hoe het gaat of om voor hen te bidden.
  • Vier je vriendschappen. Bedenk op welke datum jullie vriendschap ontstond en sta erbij stil dat je dankbaar bent voor elkaars vriendschap.
  • Onthoud dat goede relaties opbouwen tijd kost. Bij de één is dat een kwestie van maanden, bij de ander van jaren. Het is echt een kwestie van investeren, maar het is wel een investering die zich dubbel en dwars uitbetaalt.

Welke tip heb jij voor het opbouwen van een goede vriendschap?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.