Succesvol daten? Gooi je eisenlijstje in de prullenbak en werk met non-negotiables

De meeste singles verlangen naar een relatie, maar om daar te komen moet er eerst gedatet worden. Zo begint voor veel singles ‘’het leed dat daten heet’’. Hoewel daten ook zeker zijn leuke kanten heeft, ervaren veel mensen het als lastig. In deze blog vertel ik meer over hoe jij kunt inschatten of iemand bij jou past en geef ik tips voor hoe jij succesvol kunt daten!

Eisenlijstje

Je hebt misschien wel eens de opmerking gekregen dat je in het daten te kritisch bent. Dat kan enorm frustrerend zijn, want sommige standaarden mag je echt enorm belangrijk vinden. Tegelijkertijd hoor ik ook dat veel mensen een ”lijstje” hebben voor een potentiële partners met voorkeuren daarop. Da begrijp ik, want je hebt toch een manier nodig om te bepalen of iemand bij je past. Het kan er echter wel toe leiden dat dit een eisenlijstje wordt waar iemand aan moet voldoen.

succesvol daten

Marije van den Berg vertelde in haar interview dat ze ooit een vrouw sprak die een datingsite runde. Deze vrouw vertelde dat mensen soms alle puzzelstukjes van hun leven neerleggen en zeggen: er ontbreekt nog één stukje. Maar daar gaat nooit iemand in passen. Zij stelde een alternatief voor: ”Leg jullie beide puzzelstukjes op tafel en kijk of je een nieuwe puzzel kunt maken waar je tevreden mee bent.”

Non-negotiables

Daarbij zeg ik niet dat je helemaal geen voorkeuren mag hebben. Het is zeker goed om bepaalde ‘’puzzelstukjes’’ te hebben die jij sowieso niet kwijt wilt. Maar er zit een verschil in een lijstje en enkele zogeheten ”non-negotiables” opstellen. Non-negotiables zijn dingen die zo belangrijk voor je zijn dat je ze niet kwijt wilt, bijvoorbeeld geloof, empathie, een actieve levensstijl of zorgen voor anderen.

Het is goed om te bedenken wat jouw non-negotiables zijn, maar maak daar niet een te lange lijst van. Bedenk dat het dingen zijn die écht voor een ‘’no deal’’ zorgen. Sta ervoor open om bij de rest van de dingen ook buiten jouw voorkeuren te zoeken.

Date het onbekende

Als je buiten deze voorkeuren kijkt, kun je ook zomaar eens verrast worden wat mensen die jij zelf niet had uitgekozen kunnen toevoegen aan jouw leven. Juist als iemand net iets anders in elkaar zit dan jij of buiten jouw voorkeuren valt, kun je vaak veel van elkaar leren. Daarom wil ik je uitdagen om dit een kans te geven. Je zult de eerste niet zijn die een partner vindt die op heel veel vlakken niet voldoet aan zijn of haar eisenlijstje.

Wat zijn jouw non-negotiables?

P.S. Voor alle duidelijkheid: bij voorkeuren denk ik aan dingen als lengte, haarkleur, beroep, kledingstijl, hobby’s e.d. Niet aan bijv. geloof of toekomstbeeld, daarin is het zeker belangrijk dat je hetzelfde ”puzzelstukje” wilt leggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.