Ook een boek schrijven? In deze blog geef ik je tips!

Veel mensen dromen ervan om ooit een boek te schrijven. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag: ‘’Hoe heb jij dat precies gedaan?’’ en ‘’Heb je tips?’’ In deze blog vertel ik je meer over het schrijven van een boek!

Het is oktober 2019. Ik zit in de kamer van de psycholoog. Het gaat best goed met me, maar ik vind het nog lastig om me te ontspannen in mijn vrije tijd. ‘’Wat vond je als kind leuk om te doen?’’ vraagt mijn psycholoog. Daar hoef ik niet lang over na te denken. ‘’Schrijven!’’ antwoord ik. Op de zolder van mijn ouders liggen dagboeken vol gedetailleerde aantekeningen over mijn leven als achtjarige, ik schreef gedichten en verhaaltjes en maakte zelfs een toneelstuk op de middelbare school.

Dus begon ik weer met schrijven, zo’n tien jaar nadat ik mijn laatste dagboek had ‘’gepubliceerd.’’ Het onderwerp was niet moeilijk. Ik was al een aantal jaar bezig met single-zijn en sprak regelmatig vrouwen die met dezelfde vragen worstelden. Ik gaf vaak hetzelfde advies, maar baalde dat ik ze niet naar een Nederlandstalig boek kon verwijzen. Ondernemend als ik ben, dacht ik: misschien moet ik dat boek zelf schrijven. En zo geschiedde. Na het schrijven van mijn boek kwam ik in contact met Jongbloed, waar mijn boek uitgegeven is! Maar daar zijn wel wat stappen aan vooraf gegaan. Die deel ik met je in de onderstaande tips, zodat jij jouw boek kunt schrijven!

boek schrijven

Tip 1 Laat mensen meelezen

Het is belangrijk om mensen mee te laten lezen met jouw boek. Zo kunnen zij je wijzen op onduidelijkheden en taal-en formuleringsfouten. Het is handig om hierbij ook mensen te kiezen die bij de doelgroep van jouw boek horen. Zo kun je meteen checken of het goed aansluit. Bij mij lazen twee vriendinnen mee die beide single waren en veel Bijbelkennis hebben. Bovendien is de ene neerlandica en de ander psycholoog, wat ook handig was voor de inhoud van mijn boek.

Tip 2 Zoek een schrijfcoach

Zoek een schrijfcoach die met een professionele blik naar jouw boek kan kijken. Dit is essentieel, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Deze mensen weten vaak waar een uitgever op let, hebben zelf boeken geschreven of hebben Nederlands gestudeerd en weten precies wat er goed en slecht is aan jouw boek. Hierdoor krijgt de uitgever een logisch manuscript dat redelijk foutenvrij is en dat is toch echt een dikke pré. Schrijfcoaches die je bijvoorbeeld kan benaderen zijn Marijke van Dijk, Hannah Zandbergen of Mirjam Schippers. Onthoud dat deze mensen je enorm op weg helpen en dat hier dus een bedrag tegenover staat.

Tip 3 Durf te vragen

Mijn boek is uitgegeven omdat ik een DM heb gestuurd naar iemand die bij een uitgever werkte met een korte pitch van mijn boek. Ik heb hiervoor geblogd voor BEAM en schrijf nu voor Meet you in the field, allemaal omdat ik zelf heb gemaild met een pitch en voorbeelden van blogs. Mijn ervaring in de schrijverswereld is dat assertiviteit beloond wordt. Wees niet bang om te vragen en benader mensen. Wie niet waagt, wie niet wint.

Tip 4 Zet je contacten in

Ken jij mensen die een boek hebben uitgegeven, Nederlands hebben gestudeerd of op een andere manier actief zijn in de schrijverswereld of journalistiek? Stuur hen dan eens een berichtje met je idee en de vraag of zij je verder kunnen helpen! Door gebruik te maken van je contacten vergroot je jouw netwerk enorm en kun je achter belangrijke informatie komen.

Tip 5 Maak een pitch

Bij veel uitgevers moet je ook een document aanleveren waarin je beschrijft waarom jouw boek gekocht zal worden, wat je doelgroep is en wat jouw ideeën met betrekking tot marketing zijn. Vergeet dit niet te doen (je schrijfcoach kan hierin adviseren). Ook hierin is assertiviteit belangrijk: het is voor een uitgever niet heel aantrekkelijk als je in dat document al zet dat je liever niet meewerkt aan marketingideeën.

Tip 6 Denk na over je doelgroep

Wie gaat jouw boek kopen en sluit het boek bij hen aan? Is dit een doelgroep die veel boeken koopt? Zo nee, dan kun je manieren verzinnen om het bereik van jouw boek te vergroten. Soms moet je hiervoor de inhoud van je boek ietwat aanpassen. Uiteindelijk wil een uitgever naast een mooi boek publiceren ook graag winst maken, dus een boek dat goed verkoopt loont.  

Tip 7 Pas jij bij een uitgeverij

Iedere uitgever is anders, net zoals ieder bedrijf anders is. Denk dus ook goed na of jij bij een uitgever past en hoe jouw boek tussen de andere boeken van die uitgever staat. Sommige uitgeverijen zijn erg gericht op theologie, terwijl anderen meer kijken naar geloof in de praktijk. Het is belangrijk dat een uitgever ziet hoe jij bij hen past.

Ik hoop dat deze tips je verder helpen om je boek te schrijven! Mocht je nog andere tips of vragen hebben, zet ze dan vooral in de comments. Succes met schrijven en ik hoop jullie boeken in de winkel te zien liggen! Meer weten over mijn schrijfproces? Je leest er meer over in dit interview van mijn BEAM! Mijn boek kun je hier bestellen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.