Vertrouwen op God? In deze blog geef ik je drie tips!

Tijdens het schoonmaken voel ik de tranen ineens opkomen. De afgelopen week was pittig en ik werd op pijnlijke wijze stilgezet bij mijn single-zijn. Eerder kon ik daar makkelijk weer van herstellen, maar nu lukt dat niet. Ik snap er gewoon echt niks van. Verwijtend schreeuw ik naar de hemel: ‘Waarom, God? Waarom doet U me dit aan? Waarom geeft U dit wel aan anderen en niet aan mij? God, ik ben er zo vaak voor anderen, waarom geeft U niet iemand die er voor mij is?’

Misschien wel herkenbaar voor jou. Er zijn momenten waarop single-zijn zoveel pijn kan doen dat vertrouwen op God moeilijk is. Toen ik mijn verwijten en waarom-vragen eindelijk stil hield, begon God tot mij te spreken en leerde me veel over vertrouwen. In deze blog deel ik die sleutels tot vertrouwen op God in je single-zijn die essentieel waren voor mij. Geen quick-fix, maar een gesprek van hart tot hart.

Sleutel 1: God leren kennen

In die tijd was er één tekst die duidelijk terugkwam in mijn leven: ‘’Als je mijn wegen niet begrijpt, vertrouw dan op Wie ik ben’’. Ook al begrijp ik niet wat God nu doet, bijvoorbeeld omdat ik in dit geval vond dat ik wel toe was aan een relatie, ik mag vertrouwen op Wie Hij is. Daar ging ik mee aan de slag. Op mijn raam schreef ik deze tekst heel groot en daaromheen schreef ik woorden en Bijbelteksten die God beschrijven. De eerste stap om iemand te vertrouwen, is namelijk om iemands karakter te leren kennen.

vertrouwen

Sleutel 2: De controle overgeven

Als je God hebt leren kennen en Hem vertrouwt, moet je ook de controle uit handen geven. In een dienst zei de spreker laatst: ‘’Als je alles zelf wilt doen, krijgt de ander geen ruimte om iets te doen. Zo werkt het ook met God.’’

Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel van vertrouwen, omdat we als mensen zo graag alles zelf willen doen. Controle uit handen geven is ook spannend. In mijn post deze maand schreef ik over controle overgeven in het klimmen. Dat kan alleen als je je partner volledig vertrouwt en ook dan kun je nog vallen. Maar als je de controle aan iemand anders geeft, kan diegene je ook opvangen als je valt.

Sleutel 3: Accepteren dat Gods wegen niet jouw wegen zijn

In mijn boek schrijf ik over mijn oma, die op 50-jarige leeftijd overleed aan kanker. Ze liet haar man en vijf jonge zoons achter. Haar lievelingslied was Wat de toekomst brengen moge van Jacqueline E. van der Waal, misschien ken je het wel. Een lied waarin een groot geloof in God klinkt, dat zij ook in haar jaren van ziekte nog meezong. Het is zelfs op haar begrafenis gezongen.  

Onderdeel van vertrouwen is ook dat Gods wegen soms niet jouw wegen zijn. Hopelijk is jouw situatie niet zo extreem als die van mijn oma, maar je kunt vast wel situaties bedenken waarin jouw wil en Gods wil ernstig met elkaar in conflict waren. Juist op die lastige momenten is het belangrijk om dan opnieuw te kiezen voor vertrouwen op God.

Opdracht

De volgende opdracht uit mijn boek kun je doen als eerste stapje om God meer te leren vertrouwen. Lees een aantal Bijbelteksten, bijv. Psalm 139 en 1 Korinthe 13, en schrijf op wat ze over Gods karakter zeggen. Blijf deze lijst bijhouden als je in de Bijbel leest. Helpt dit om God te vertrouwen?

In mijn boek Beantwoorde Liefde vind je meer opdrachten die je helpen om te vertrouwen op God. Ook vind je in hoofdstuk zes en in bijv. het interview met Eline Hoogenboom meer informatie over dit onderwerp!

Vind jij het moeilijk om te vertrouwen op God? Waarom wel/niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.