Over Hilde Pater

Hi, ik ben Hilde Pater, socioloog en auteur van het boek Beantwoorde Liefde! Wat leuk dat je hier bent! Ik vertel je graag wat meer over mezelf, maar ik wil jou ook graag beter leren kennen. Dat kun je doen door contact op te nemen via de mail of via Instagram!

Mijn verhaal

Mijn verhaal over single-zijn begint op een hostelkamer in Keulen. Ik was twintig jaar oud, studeerde nog theologie en we waren op studiereis in die stad. Terwijl de andere meiden op mijn kamer allemaal hun partner appten dat ze aangekomen waren, staarde ik voor me uit. Mijn moeder had ik al geappt en uitgebreid met haar facetimen was voor mij niet nodig. Stilzitten kan ik niet zo goed, dus wat zou ik kunnen doen?

hilde pater beantwoorde liefde

Ineens herinnerde ik me dat een goede vriend van me een aantal maanden terug een filmpje doorstuurde van Ben Stuart. De titel was ‘’The gift of singleness’’. Rare titel, vond ik, maar ik besloot het toch te kijken.

Het veranderde mijn leven, daar op die hostelkamer in Keulen.

In dit filmpje beschrijft Ben Stuart dat single-zijn ook mooi kan zijn omdat je tijd en vrijheid hebt om je te richten op God. Dat had ik echt nog nooit gehoord. Ik zag single-zijn vooral als iets negatiefs. Door het filmpje kreeg ik sterk het idee dat het voor mij goed zou zijn om een tijdje bewust single te zijn. Het ging niet zo goed met me en op deze manier kon ik meer te weten komen over dit onderwerp.

Daar begon mijn zoektocht naar vrede en vreugde in single-zijn. Naast de moeite en pijn die ik voelde, werd ik er door dit filmpje op gewezen dat God single-zijn goed vindt. Door verschillende Amerikaanse blogs en boeken te lezen en filmpjes te kijken, kwam ik steeds meer te weten over dit onderwerp.

Allemaal zodat ik steeds meer kon zeggen: ik word niet pas compleet als ik een relatie krijg, ik ben al heel in Gods ogen. Het is anders en niet beter en mijn single-zijn is ook goed.

Steeds vaker voerde ik gesprekken met vriendinnen over dit onderwerp. Ik merkte dat zij met dezelfde vragen zaten. Hoe ga ik om met de onzekerheid dat je niet weet of en wanneer er een partner komt? Wat zegt de Bijbel over dit onderwerp? En hoe ga ik om met de lastige kanten, zoals onzekerheid, pijn, verdriet of een gemis aan intimiteit? Langzaamaan begon bij mij het idee te ontstaan om mijn eigen zoektocht op te schrijven en het resultaat daarvan heb jij in je handen. Benieuwd hoe dat precies ging? Je vindt het op mijn pagina ”Missie en Visie”!

In verschillende media ging ik in gesprek over single-zijn! Luister bijvoorbeeld mijn interview met Groot Nieuws Radio of lees mijn interview met CIP!

De video van Ben Stuart zelf bekijken? Dat kan hier!

Even voorstellen

Hiernaast kun je mijn verhaal lezen, maar wie ben ik nou eigenlijk? Ik ben Hilde Pater, geboren in het ziekenhuis in Amersfoort en opgegroeid in Barneveld. Ik zou mezelf omschrijven als een serieuze, betrokken, enthousiaste vrouw. Daarnaast hou ik ervan om dingen te creëren en nieuwe dingen te ontdekken. Dat doe ik als auteur en spreker over onderwerpen als single-zijn, daten en relaties, maar ook in mijn studie. Ik word opgeleid als sociaalwetenschappelijk onderzoeker en ik word er heel erg blij van om nieuwe dingen te ontdekken over de samenleving, onze ontwikkeling en onze psyche, zodat ik uiteindelijk de wereld om me heen beter kan begrijpen.

hilde pater beantwoorde liefde

Ik ben opgegroeid in Barneveld en ik ben dus een echt Biblebelt meisje. Als Veluws meisje ben ik gewend aan bomen en natuur om me heen, maar ook aan het zogeheten 18-21-24-patroon dat op de Biblebelt vaak geldt. Dit staat voor op je 18e een relatie, op je 21e trouwen en op je 24e een eerste kind. Oftewel: een relatie is normaal en komt vroeg in je leven en single-zijn is afwijkend.

Toen ik op mijn 18e voor mijn studie naar Groningen verhuisde, zag ik dat het ook anders kan. Daar waren heel veel mensen single en had ook niet iedereen behoefte aan een relatie (iets wat bij mij aan het begin behoorlijk wat verbazing opwekte…). In die tijd heb ik mezelf enorm mogen ontwikkelen en heb ik mijn relatie met God ook erg verdiept door mijn tijd bij Navigators. Ik heb bij de Navigators ook mijn huidige vriend ontmoet. Toen ik dit boek schreef, was ik single, maar toen het af was (dat was al in juni 2020), stond ik ervoor open om te daten. Dat kwam toen ook op mijn pad en ondertussen ben ik ruim een jaar samen met mijn vriend.

Meer weten over Hilde Pater of over haar boek? Kijk eens op de Instagram van Beantwoorde Liefde!