Missie en visie

missie hilde pater

Mijn missie

Het is mijn missie om single-zijn normaler te maken in de samenleving en in de christelijke wereld. Nog te vaak wordt samenzijn en het huwelijk als normaal gezien. Het resultaat? Singles hebben het gevoel dat ze afwijken van de norm en in de maatschappij single-zijn wordt als iets negatiefs gezien. Ik geloof dat het niet zo werkt. Als single is er niets mis met jou.

Jij bent een heel mens en je wordt niet pas compleet als je ‘’een wederhelft’’ hebt gevonden.

Die boodschap wil ik steeds vaker laten klinken. Dat doe ik door mijn boek, maar ook door langs te komen als spreker bij kerken, verenigingen en andere organisaties. Daarnaast wil ik jou als single graag bemoedigen, zodat je weet met welke liefdevolle ogen God naar je kijkt. Op mijn Instagram geef ik je input en inspiratie voor je single-zijn, je relatie met God en je verbinding met anderen. Dat doe ik allemaal vanuit mijn missie.

Daarbij heb ik niet hét antwoord voor je. Ik ga -net als jij- struikelend door het leven. Maar struikelen is ook een manier van vooruitgang. Toen ik in 2018 een leidinggevende rol op me nam in mijn vereniging werd dat me door trial and error duidelijk. Lange tijd wilde ik als leider graag het perfecte voorbeeld geven, met name op het gebied van geloof. Totdat ik in een geloofscrisis terecht kwam.

Juist op het moment dat ik van mijn voetstuk afviel, stond ik dichterbij de rest dan ooit. Het leerde me dat we allemaal met vallen en opstaan achter Jezus aan gaan. Dat is niet erg. Jezus zegt het Zelf in Mattheüs 28:16:

‘’en sommigen van hen twijfelden’’

En dan geeft Hij ze toch allemaal de zendingsopdracht. Ik geloof dat we vanuit onze imperfectie mensen mogen helpen en niet hoeven wachten totdat we oud genoeg zijn of genoeg levenservaring hebben. Jezus stuurde twijfelende, incapabele mensen de wereld in om Zijn Woord te verspreiden en Zijn Koninkrijk op te bouwen. Zo mogen we bijdragen aan Zijn missie. Ik wil graag één van die twijfelende, incapabele mensen zijn. Die het soms ook even niet weet en dan weer vol vertrouwen op pad gaat. Maar altijd met één doel: God dienen.

Daarom geloof ik ook in de kracht van het delen van je proces. Toen ik Beantwoorde Liefde schreef, was ik niet honderd procent tevreden met mijn single-zijn. Verre van zelfs. Maar juist door het delen van dat proces, kan ik naast je gaan staan en zeggen: ik vind het soms ook gewoon kut, maar laten we elkaar helpen. Dat doe ik in mijn boek Beantwoorde Liefde en op mijn Instagram. Heb je vragen, opmerkingen of wil je graag in gesprek over single-zijn? Stuur me dan een mailtje. Ik kom heel erg graag met je in contact!

Mijn boek

missie hilde pater

Vanuit die missie en visie schreef ik mijn boek Beantwoorde Liefde. Daarin deel ik niet de uitkomst, maar mijn proces. Zo kan ik met jou delen vanuit een hart van empathie, in plaats van vanuit expertise. Dat is voor mij belangrijk, want in de eerste plaats zijn we allemaal mens en naar die mens wil ik omzien. Nieuwsgierig geworden? Hier vind je meer informatie!

Hoe mijn boek ontstond

Het studerende leven is net weer een beetje begonnen. Na een intens jaar als voorzitter breekt er voor mij een periode van rust aan. Rust en ik zijn geen goede combinatie. Waar ik in eerdere jaren overtuigd was dat het single-zijn goed voor mij is, snap ik nu niet goed waarom ik single ben. Ik verwacht -heel naïef- dat er binnenkort wel iemand op mijn pad zou komen.

Langzaamaan krijg ik het idee dat dat niet gaat gebeuren. Vriendinnen om me heen gaan wel daten en dat doet me zo enorm veel pijn. Op 26 oktober overvalt dat verdriet me. Tijdens het schoonmaken begin ik ineens heel erg te huilen.

‘’Waarom zij wel en ik niet?’’ Ik snapte er helemaal niks van.

De tekst die in die tijd vaak bij me terug komt is ‘’If you can’t trust God’s ways, trust His heart’’. Ik schrijf hem met mijn raamstift op het grote raam van mijn studentenkamer en schrijf daaromheen kenmerken van God. Hij is goed.

missie hilde pater


Op 27 oktober open ik een Word-document. Ik schrijf de datum op en de titel ‘’Beantwoorde Liefde: Single in Gods Koninkrijk’’. In een ander document begin ik de hoofdstuk-indeling te typen. Het staat in één avond. Als ik dan toch nog even single ben, denk ik, laat ik dan maar opschrijven wat ik erover heb geleerd. En zo geschiedde.

Bijna twee jaar later lag mijn boek in de boekhandel.

Onvoorstelbaar hoe God mijn pijn gebruikte om mijn grote droom uit te laten komen. Tegelijkertijd kan dit verhaal misschien een beetje gek voor je zijn, omdat ik best wel jong ben. Dat snap ik. Ik geloof dat elke single pijn kan voelen over het alleen zijn, maar dat elke pijn anders is. Natuurlijk is het anders als al je vrienden getrouwd zijn, maar jij niet. Als je zo graag een kindje had willen krijgen, maar je op een leeftijd komt waarbij dat misschien niet meer lukt. Of als je eerder getrouwd bent geweest en nu alleen bent. Dat is echt een andere pijn dan de pijn die ik op mijn studentenkamer voelde. Maar in het voelen van pijn kunnen we elkaar wel vinden. Naast elkaar staan, steunen, vragen. Dat hoop ik met mijn boek te bereiken.


Weet je dan ook welkom hier, bij Beantwoorde Liefde, bij mij, met alles wat je bent. Al je pijn, je verdriet, je vreugde, je vallen en je opstaan. Wil je daarover doorpraten? Stuur me gerust een berichtje!